Het huis - Brama Sole

'Brama Sole' is een huis dat in verschillende etappes is gebouwd. Het oudste gedeelte is waarschijnlijk uit ongeveer 1650 (het huis ernaast heeft het jaartal 1638). Daarna zijn er delen bijgebouwd zodat er uiteindelijk een woning is ontstaan van zo'n 150m2. Vroeger is de woning altijd gebruikt als kleine boerderij, beneden waren de stallen voor wat geiten en boven waren een aantal woonvertrekken. Vanaf de jaren 60 werd het niet meer gebruikt en deed het alleen nog dienst als opslag voor de familie. In 2007 kwam het te koop en heeft de huidige eigenaar het gekocht. De ligging van het huis is ideaal. Boven op een heuvel met prachtige vrije uitzichten vanuit de tuin en alle kamers. Op het stuk grond lager op de heuvel staan eeuwenoude olijfbomen, jaarlijks worden ze geplukt om er vervolgens de beste kwaliteit olie van te maken. Het huis staat in een stukje van het dorp waar ongeveer 20 huizen staan. Dit huis is het laatste huis van het dorpje en is vrijstaand. Het ligt iets van de weg af, auto's zijn niet te horen. Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen aan het begin van het dorpje, vanaf daar is het ongeveer 75 meter lopen naar het huis. Over een aantal trappen ook, het huis is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of voor kinderen in kinderwagens of buggy's.

Restauratie

In de woning was bij de aankoop niets aanwezig. Geen elektriciteit, geen stromend water, geen gasaansluiting. In 3 jaar tijd is de woning van onder tot boven aangepakt om het te redden van de ondergang die het anders tegemoet was gegaan. De stal is nu de woonkamer gecombineerd met de keuken en de kippenrennen zijn vervangen door een overdekt terras vanwaar je uitzicht hebt over het dal. De grote hooizolder is nu de badkamer en de oude waterbak voor de dieren is nu een grote bank voor het huis geworden waar je in de avond heerlijk op kan zitten met een goed glas wijn. De oude broodoven is gerestaureerd, zo'n 300 jaar oud en staat buiten naast het overdekte terras. Het huis is met behoud van de oude elementen gerestaureerd. Zo zijn alle balkenplafonds nog zichtbaar en ook de originele terracotta tegels zijn gebleven.

Slaapkamers

Omdat de woning heel breed is (bijna 20 meter) maar relatief smal (4 meter) is er geen trap binnendoor naar boven. Aan beide zijden van het huis is een trap langs de buitenkant, op die manier komt u bij de slaapkamers en badkamer. 2 slaapkamers hebben een eigen entree naar de badkamer, de 3e slaapkamer heeft een eigen entree, maar geen rechtstreekse aansluiting op de badkamer. Om vanaf die kamer naar de badkamer te gaan loop je vanaf deze kamer een aantal stappen buitenlangs. Het huis heeft 3 slaapkamers voor 2 personen, eventueel kunnen er nog 2 personen in de woonkamer slapen.

Inrichting

De inrichting van de vertrekken is warm en stijlvol met oog voor detail. De keuken heeft alle apparatuur die in een moderne keuken hoort waaronder vaatwasser, heteluchtoven, magnetron en vriezer. De badkamer heeft dubbele wasbakken, een ligbad en een aparte douche. In de slaapkamers staan goede bedden met donzen dekbedden. In twee slaapkamers staan eenpersoonsbedden die eventueel tegen elkaar geschoven kunnen worden, in de derde slaapkamer staat een tweepersoonsbed. Er is TV aanwezig met een DVD speler (geen kabel TV). In de koudere periodes van het jaar kan de centrale verwarming aan om het huis behaaglijk te houden. Een wasmachine is aanwezig om ook een langer verblijf mogelijk te maken.

Tuin & zwembad

De tuin heeft een oppervlakte van 400m2 en geeft prachtige uitzichten over het dal, dorpjes en de bergen in de verte, op heldere dagen zijn bergen die 50 km verderop liggen te zien. Het privezwembad met verlichting meet 7,5 x 3,60 meter en is 130 cm diep. Om het zwembad heen is een groot houten dek aangebracht met ligbedden waarop je heerlijk kan genieten van de zon. De grote walnootboom geeft later in de middag de nodige schaduw. Mocht er toch een bui voorbij komen dan is er een overdekt zitgedeelte van ongeveer 6 bij 4 meter vanwaar je een schitterend vrij uitzicht hebt over het dal. En mocht het even wat al te warm zijn dan kan je hier ook prima even de schaduw opzoeken. Een bbq met grillplaat is uiteraard ook aanwezig.